Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jeugdboekenauteur Tonke Dragt (93) overleden, bekend van 'De brief voor de koning'

De Nederlandse jeugdboekenschrijfster en tekenares Tonke Dragt is op 93-jarige leeftijd overleden. De schrijfster van het kinderboek 'De brief voor de koning' is gestorven in haar woonplaats in Den Haag. "De verhalen zijn er al, je moet ze vinden," zei Tonke Dragt, een geboren verteller en een van de bekendste en meest geliefde jeugdauteurs.

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië en zat in de Tweede Wereldoorlog drie jaar met haar moeder en zussen in een Japans concentratiekamp, waar ze op de muren tekende en met een vriendinnetje "schriften uitgomde" en begon te schrijven, "omdat er niets te lezen viel". "We schreven over heel lekker eten en hele wijde verten, over dingen die we niet hadden achter prikkeldraad", vertelde Tonke Dragt. 

Na de oorlog is ze met haar familie verhuisd naar Nederland. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Oorspronkelijk werd ze tekenlerares, maar om de kinderen geconcentreerd te houden, vertelde ze hen verhalen.

Die verhalen vormden de basis van haar latere jeugdromans. 'Torenhoog en mijlen breed' (1969), 'De torens van februari' (1973) en 'Geheimen van het wilde woud' (1965) zijn eversellers. (VRTNWS)

Deel dit artikel